top of page
Zoeken

Moet ik de aangeboden voucher van mijn reisorganisatie aannemen?




Omdat wij nog steeds ontzettend veel vragen ontvangen die corona gerelateerd zijn, gaat ook deze blog over de (juridische) gevolgen van de coronacrisis. Uw aankomende vakantie zal er zonder twijfel anders uit komen te zien dan oorspronkelijk gepland. Hoe nu om te gaan met de reis die u al heeft geboekt? Wat zijn de mogelijkheden om de reis te annuleren of te wijzigen? En wordt er iets vergoed door uw reis- en annuleringsverzekering?


Zelf annuleren

Annuleren is (bijna) altijd mogelijk. Hier heeft u als consument immers recht op. Echter, veelal worden hiervoor annuleringskosten in rekening gebracht. Deze treft u aan in de algemene voorwaarden en/of het contract. U kunt eerst nagaan of deze algemene voorwaarden op de juiste manier aan u ter hand zijn gesteld, want als dit niet het geval is kunt u de algemene voorwaarden vernietigen. Ten tweede kunt u (laten) onderzoeken of het annuleringsbeding in de algemene voorwaarden redelijk is. Indien dit niet het geval is, en het beding onredelijk bezwarend is, bent u wellicht ook niet aan dit beding gebonden. Een annuleringsbeding dat 100% van de kosten in rekening brengt, wordt door de rechter bijvoorbeeld vaak als onredelijk bezwarend aangemerkt.


U bent al op vakantie, maar u kunt niet meer terug

Ook mogelijk is de situatie waarin u vanaf uw vakantie niet (op tijd) terug naar huis kan wegens de maatregelen die zijn genomen op grond van de richtlijnen van het RIVM. De kans is groot dat u hierdoor extra kosten maakt, denk bijvoorbeeld aan extra overnachtingen, vervoerskosten en kosten voor levensonderhoud. Deze kosten vallen onder onvoorziene uitgaven, welke door uw reisverzekering worden vergoed. Neem wel de verzekeringsvoorwaarden door want aan deze vergoedingen kunnen maximumbedragen zijn verbonden.


De accommodatie of het vervoer annuleert uw reis zelf

Wanneer uw reis door de andere partij wordt geannuleerd, omdat de overeenkomst als gevolg van het coronavirus niet langer kan worden nagekomen, heeft u recht op teruggave van het volledige bedrag. U heeft hiernaast geen recht op een schadevergoeding, omdat de andere partij zich gezien de omstandigheden kan beroepen op overmacht.


Een voucher, accepteren of niet?

Indien uw reis niet door kan gaan vanwege de coronamaatregelen, wil de (reis)organisatie wel eens een voucher aanbieden. Ondanks dat u in beginsel recht heeft op terugbetaling van de reissom, kan het een goed idee zijn om een voucher te accepteren. Het voordeel van een voucher kan zijn dat het bedrag van de voucher gegarandeerd wordt door een garantiefonds. Dit betekent dat u bij dit garantiefonds terecht kunt indien de organisatie waarvan u de voucher heeft geaccepteerd, failliet gaat.

Wat de (juridische) gevolgen van de coronamaatregelen voor uw vakantie betekenen hangt af van veel verschillende omstandigheden. Twijfelt u niet om contact met ons op te nemen indien wij u ergens bij kunnen helpen.



留言


bottom of page